onsdag 10. februar 2010

Samtalen: Samfunnets Voktere

I de siste ukene har vi hatt om forskjellige språkteorier. Under dette emnet startet vi opp et lite gruppearbeid hvor oppgaven var å analysere en samtale, hvor vi skulle forsøke å anvende noe av den ferske teorien som vi hadde lært om. Dette er vår samtaleanalyse.

Denne gangen jobbet jeg med medelev Mina - en person som jeg aldri har jobbet med tildligere. Det å finne en aktuell samtale som begge kunne interessere seg for viste seg å være meget vanskelig. Det var så mye vi kunne ha om, samtidig som det virket som om det var umulig. Etter mye frem og tilbake fant vi til slutt ut at vi skulle ta for oss en samtale hvor politiet var involvert, og da vi først fant den riktige samtalen var vi virkelig i gang.

Her er linken til samtalen:

http://www.youtube.com/watch?v=r8R6Vmgiu0w

Kontekst

Dette er fra den andre sesongen av den populære realityserien "Politiet" som går på TVNorge. Det er en sen kveld på vestlandet. Politiet er ute å patruljerer da de legger merke til to ungdommer som promillekjører.

Samtalensutvikling

Den ene politimannen går ut av politibilen, mens hans kollega blir igjen. Avhøret har begynt. I begynnelsen svarer tiltalte på alle spørsmålene, men det er verdt å merke seg at han er veldig vag med hvilke informasjon han utgir. Når han må oppgi personalia og blir bedt om å bli med til politistasjonen, blir han med et vrang og avbryter på en måte samarbeidet med dem.

Politiets strategi

Politiet skiller ungdommene fra hverandre og snakker så med dem. Dette er sannsynligvis for å svekke den tøffheten som de sammen bygger opp, for når de er adskilt blir de etterhvert mer samarbeidsvillige. Dette fungerer altså mye bedre og politiet får sakte men sikkert den informasjonen de trenger, og det ender med at ungdommene frivillige blir med til politistasjonen.

Det er viktig for politiet å lære seg forskjellige kommunikasjonsstrategier. I dagens samfunn må de forsøke å bruke andre fremgangsmåter enn de voldelige metodene som egentlig bør være siste utvei.

Samtaletype

Dette skal i utgangspunktet være en formell samtale. Det er en part, altså ungdommene som blir tiltalt for promillekjøring, som er i fokus og snakker mest. Politiet, som er den andre parten, velger hvilke emner og spørsmål som de tiltalte skal besvare. I teorien så er det de som styrer samtalen. Derfor kan vi konkludere med at dette er en assymetrisk samtale som er emneorientert. Det er også en monologisk samtale på grunn av at den er lukket og faktaorienter - Politiet vil bare skaffe seg kunnskap om årsak til promillekjøringen og personalia.

Forskjell på språkvalg mellom politi og ungdommer

Ungdommene bruker mye banneord og har en aggressiv holdning. Politiet er rolige og bevisste på ordvalget og måten de formidler sitt budskap. Årsaken kan både være en generasjonskløft og en personskløft, altså hvilken stilling de har i samfunnet.

Kan uniformen ha noe å si i forhold til samtalen?

Uniformen symboliserer politiets overordende makt, og understøtter faktumet at de har loven på sin side og at sivile er pålagt til å respektere og adlyde dem. Den bidrar altså til å gjøre det mer synlig at det er en assymetrisk samtale hvor en har kontrollen. Hadde det ikke vært for uniformen så hadde ikke forholdet mellom dem vært like tydelig.

Ingen kommentarer: